Poprzedni temat «» Następny temat
adhd
Autor Wiadomość
anonim
Gość
Wysłany: 2009-08-02, 09:56   adhd

Co to takiego ADHD Zasugerowano mi, że mój czteroletni synek cierpi na tą przypadłość. Proszę o informację zwrotną.

nike
Gość
Wysłany: 2009-08-02, 09:56   

Droga Mamo Spokojnie, już udzielam potrzebnych Tobie informacji.

ADHD (Atention Deficyt Hyperactivity Disorder) to nic innego jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej u dzieci. Charakteryzuje sie on trzema objawami, które współistnieją w większym lub mniejszym stopniu ze sobą. Są to tzw. kryteria diagnostyczne i zalicza się do nich:

- Nieuwagę- problem z jej utrzymaniem: krótki czas jej skupienia, problem z koncentracja na zadaniu, szybkie rozpraszanie się dziecka.
- Nadmierna ruchliwosć- zazwyczaj nie jest ona związana z wykonaniem konkretnego zadania. Można rozpoznac ją poprzez chaos w niej zawarty.
-Impulsywność- Dziecko wykonuje różne czynności bez zastanowienia, nie dostrzega przyczynowości swoich zachowań oraz ich następstw

W Twoim jednak przypadku pozostałabym spokojna, gdyz ADHD nie diagnozuje się w tak wczesnym wieku. Często ludzie pochopnie obarczaja tym zaburzeniem dzieci, które po prostu są bardziej żywe, ciekawe świata i ukrytych w nim niespodzianek.

Trzeba, jednak zaznaczyc, że najsilniej wskazującym elementem na zaburzenie w triadzie, która opisałam jest zaburzenie uwagi. Moja rada- to zachować spokój i obserwując pozwolić maluchowi odkrywac świat

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach