Poprzedni temat «» Następny temat
Gulka po kleszczu
Autor Wiadomość
GelO

Wysłany: 2009-07-31, 16:22   Gulka po kleszczu

Tydzień temu złapałem kleszcza i go wyciągnąłem. Chyba w całości bo się ruszał i nie widziałem żadnych pozostałości po nim. Pierwszego dnia po wyciągnięciu skór była lekko zaczerwieniona, a następnego dnia nie było po niej śladu. Niestety tydzień po wyciągnięciu kleszcza wyrosła mi gulka, tak jakbym miał ziarnko piachu pod skórą. Rok temu miałem identyczną sytuację. Zeszłoroczna gulka trzyma się do dzisiaj, tylko nieznacznie się zmniejszyła.
Próbowałem szukać coś na ten temat w internecie, niestety problem ten dotyczy psów Ja na 100% jestem człowiekiem...
Jakieś sugestie co mam zrobić z tymi, już dwiema gulkami?
Z góry dzięki

edu
Gość
Wysłany: 2009-08-01, 10:22   

Kleszcze nie są groźne, pod warunkiem, że wyciagniesz tzw. odwłok, czyli to co jest poza jego glowką. Niebezpieczne są sytuacje w ktorych kleszcz zwymiotuje np. gdy przydusimy go masłem. Niestety czasem po incydencie z kleszczem są różne zapalenia, gulki i inne przypadlości skorne. Nawet jeśli zostanie "kawałek kleszcza" w skórze, to organizm powinien sobie poradzić z jego usunięciem poprzez stan zapalny. Możesz oczywiście pojść do dermatologa i poprosić o pomoc, ale ja slyszałam o przypadkach zniknięcia takiej guli po 3 latach.

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach