Poprzedni temat «» Następny temat
Interpretacja wyników badań rezonansu magnetycznego głowy.
Autor Wiadomość
genek
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 15:44   Interpretacja wyników badań rezonansu magnetycznego głowy.

Witam. Niedawno byłam na badaniu rezonansu magnetycznego. Dostałam następujący wynik badań:
'W obu półkulach mózgu podkorowo dosyć liczne, rozproszone ogniska podwyższonego sygnału w obr. T2-zal i sekw. FLAIR, niewidoczne w obr T1-zal. - odpowiadają najprawdopodobniej zmianom o charakterze demielizacyjnym. Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych. Rowki zakrętów mózgu, przestrzenie płynowe przymózgowe nieposzerzone. Ciało modzelowate bez zmian ogniskowych, prawidłowe. Torbielka szyszynki max. wym. sag do 7mm. Układ komorowy nadnamiotowy nieposzerzony, bez przemieszczeń w linii środkowej. Widoczna jama przegrody przezroczystej i jama VERGE max. szer. ax. do 11mm. Komora 4 prawidłowa."

Prosiłabym o interpretację tego wyniku jeżeli ktoś się na tym zna. Wizytę u lekarza mam umówioną dopiero za miesiąc. Jakie mogą być tego skutki, jak należy dalej postępować. Z góry dziękuje.

nmed
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 15:46   

Gdyby były zmiany ogniskowe, to trzeba by było poważnie zastanowić się nad powtórnym zbadaniem przypadku.

Demielizacja, czyli w pewnym sensie utracenie "warstwy ochronnej" neuronów. Ja bym się nie martwiła na Twoim miejscu. Wszystko powinien wyjaśnić Ci lekarz

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach