Poprzedni temat «» Następny temat
kłykciny kończyste
Autor Wiadomość
asus
Gość
Wysłany: 2009-08-02, 10:03   kłykciny kończyste

U mojej 4 letniej córki stwierdzono kłykciny kończyste odbytu ;(( Już zdążyłam się dowiedzieć co to za choroba i jak można się nią zarazić, dlatego tym bardziej nie wiem co mam myśleć. Jestem pewna że nikt nigdy jej nie zrobił krzywdy. Zawsze dbałam o jej higienę i nie mogę sobie wyobrazić w jaki sposób mogła to złapać. Brałam pod uwagę możliwość zakażenia podczas porodu ale ja nie mam czegoś takiego, no chyba że sie poprostu nie ujawniło. Wszystkie badania w czasie ciąży wychodziły dobrze. Proszę mi powiedzieć w jaki sposób dziecko mogło sie nabawić czegoś takiego wykluczając drogę płciową, bo dermatolog stwierdził że to wirus i go gdzieś poprostu złapała i czy da sie to wyleczyć bo jak pomyślę że kiedyś w przyszłości może tym kogoś zarazić i bedzie tego świadoma to nie wiem jak ona da sobie z tym radę bo przecież to nie jej wina tylko moja bo widocznie nie wystarczająco o nią dbałam ;((( Tylko płakać się chce.

mojka
Gość
Wysłany: 2009-08-02, 10:04   

Kłykciny kończyste wywołuje wirus brodawczaka ludzkiego czyli HPV. Można się nim zarazić poprzez kontakt płciowy z osobą zakażoną, przez brak higieny tzn. na przykład przez używanie tego samego ręcznika przez osobę chorą i dziecko, lub podczas porodu-możliwe jest również że ma Pani tą chorobę, ale kłykciny jeszcze się nie ujawniły.
Wirus ten jest jednym z głównych czynników predysponującym do rozwoju raka szyjki macicy,dlatego też nie można tego bagatelizować i należy jak najszybciej usunąć kłykciny chirurgicznie.
Stosowanie leków przeciwwirusowych może jedynie powstrzymać rozwój choroby ale dalszym postępowaniem powinna być operacja.
Proponuje skontaktować się z lekarzem dermatologiem-wenerologiem lub specjalistą z zakresu chorób zakaźnych.W związku z możliwymi drogami zakażenia,proponuję również udać się z córką do psychologa.

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach