Poprzedni temat «» Następny temat
Menopaza u 22-latki
Autor Wiadomość
szansaj
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 12:27   Menopaza u 22-latki

Mam 22 lata.
Miesiaczkuje od 11. roku zycia. Z regulernoscia okresow zawsze mialam problem. Jakies 2-3 lata temu przez kilka miesiecy bralam Bromocorn, poniewaz mialam bardzo wysoki poziom prolaktyny. W czasie przyjmowania tabletek okres byl bardzo 'punktualny'. Po zaprzestaniu brania tabletek z czasem robil sie coraz mniej regularny, ale poziom prolaktyny byl tylko nieznacznie podwyzszony, wiec lekarz nie przepisal mi juz kolejnych opakowan.
W tym roku kiedy od stycznia przez kilka miesiecy nie mialam miesiaczki wcale, a testy ciaze dawaly wynik negatywny zglosilam sie w trakcie urlopu w Polsce w maju do lekarza (W Irlandii nie mozna liczyc na pomoc ginekologiczna z braku wykfalifikowanych lekarzy). Mialam zrobiony komplet badan ginekologicznych. Lekarz, do ktorego trafilam jest bardzo rozchwytywany. Nie mial czasu objasnic mi nawet co sie ze mna dzieje. Dostalam na 3 miesiace Femoston Mite. Zdazylam tylko zapytac czy brak okresu ma zwiazek z niskim libido. W odpowiedz uslyszalam, ze kobietom po 50. roku zycia tez sie zadko kiedy 'chce',a moj obency stan bardzo przypomina przewitajaca kobiete. Dopiero z Internetu dowiedzialam sie, ze problemy ze snem, uderzenia goraca oraz dustawki nastrojow maja zwiazek z moim brakiem miesiaczki.
Po okolo 21 dniach stosowania Femoston Mite wystapila miesiaczka, zupelnie zwyczajna. A w kolejnym cyklu juz znowu jej nie ma. Okres spoznia mi sie 10 dni. Tak bardzo sie boje czy kiedykolwiek jeszcze odzyskam 'mlodosc'. Mam tez powazne watpliwosci czy kiedykolwiek bede mogla zajsc w ciaze. Mam wspanialego meza i chcielibysmy w przyszlosci miec dzieci.
Czy ktos moglby udzielic mi jakichkolwiek informacji na temat przedwczesnej menopauzy, czy jest to proces odwracalny, czym spowodowany, jakie sa konsekwencje i co to wlasciwie znaczy dla mnie.
Dodam, ze nigdy nie bralam tabletek antykoncepcyjnych!
A kolejna wizyte u lekarza w Polsce bede mogla odbyc za 3 tygodnie. I nie wiem tylko czy nie powinnam isc do innego lekarza, ktory znajdzie czas, zeby ze mna porozmawiac.

bimela
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 12:47   

Z opisu wynika, że stosujesz leczenie hormonalne. W przeszłości występowała hiperprolaktymemia. Jednak nie znam wyników badań i ostatecznej diagnozy. Faktem jest, że przy tych zaburzeniach możesz mieć problemy z płodnością. Jeżeli nie ma szans, że Twój lekarz prowadzący wyjaśni Ci przyczyne Twoich problemów- umów się chociażby na 1 wizytę do innego bardziej przyjaznego (zabierz wszystkie swoje wyniki badań i dokładnie opowiedz o objawach)
masz prawo do informacji

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach