Poprzedni temat «» Następny temat
odruchy dziecka
Autor Wiadomość
GelO

Wysłany: 2009-07-31, 18:10   odruchy dziecka

jakie są prawidłowe odruchy dziecka i jak długo one trwają?Nie wiem czy mam już się zgłosić do lekarza rodzinnego lub neurologa bo moje dziecko ma drgania rąk a ma już 6 miesięcy.

agnieszka
Gość
Wysłany: 2009-08-01, 15:22   

Odruch Moro-duża wrażliwość na wszelkie bodźce wywołane zmianą położenia ciała(wstrząsy,huśtanie) oraz na silne bodźce dźwiękowe. Noworodek reaguje wzdrygnięciem,energicznym wyprostowaniem rąk,nóg i palców.Napręża się,wygina łukowato plecy i odchyla główkę,następnie przyciąga do klatki piersiowej ręce,zaciskając piąstki.Czas trwania odruchu:4-6 mies.

Odruch Babińskiego.Jeżeli delikatnie dotykamy stopy noworodka od pięty do palców,palce się wyprostowują i naprężają, a stopa wykrzywia się do środka.Czas trwania: do 6 mies. a najdłużej do 2 r.ż.
Potem palce podwijają się.

Odruch Rootinga-noworodek, którego policzek zostanie muśnięty,odwraca głowę w kierunku bodźca,otwiera usta i wykazuje gotowość do ssania.Czas trwania do 3 lub do 4 mies.

Odruch "chodzenia" i "stawianie kroków"-na płaskiej powierzchni trzymamy pod pachami noworodek podnosi jedną nogę i wysuwa ją w przód,następnie robi to samo z drugą.Odruch ten trwa do ukończenia 2 mies. życia i nie prognozuje wczesnego chodzenia w przyszłości.

Odruch chwytania-gdy dotkniemy wewnętrznej strony dłoni dziecka, ono ściśnie bardzo mocno, na tyle mocno że jest możliwe uniesienie w ten sposób dziecka.Odruch ten trwa do ok 3-4 mies.

Pamiętać należy,że każde dziecko jest inne a podany czas trwania odruchów jest w przybliżeniu.Jeśli mamy wątpliwości zawsze należy zgłosić się do pediatry w celu przebadania dziecka i rozwiania tym samym wątpliwości.

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach