Poprzedni temat «» Następny temat
padaczka??
Autor Wiadomość
Ferve
Gość
Wysłany: |28 Maj 2010|, 2010 10:05   padaczka??

Witam.
Jestem tutaj, bo chciałabym się poradzić czy mam się czym martwić...
Niedawno leżałam w szpitalu, z powodu bólów głowy, które utrzymują się od roku i nadmiernej senności. Na eeg wyszedł nieprawidłowy zapis fal mózgowych w okolicach czołowo-skroniowo-ciemieniowo-potylicznych z tendencją do napadowości, które mogą się uogólniać (cokolwiek to znaczy w tym przypadku...). Lekarz powiedział, że to może być nawet padaczka.
Od dwóch lat miewam pojedyńcze wstrząsy ciała gdy się rozluźnię, tzn. gdy zaczynam zasypiać, doznaję wstrząsu, który powoduje, że natychmiast się budzę i przyspiesza rytm serca. Zdarza się to rzadko (kilka razy w miesiącu), ale i tak częściej niż te dwa lata temu. Nigdy o tym nikomu nie mówiłam, nawet lekarzowi w czasie wywiadu... Teraz tego żałuję, ale uznałam, że skoro nic takiego się nie dzieje, to nie będę martwić rodziny...
Chciałam Was zapytać, czy te wstrząsy mogą się zdarzać w czasie rozluźnienia u każdego, czy to jest powód do obaw?
pozdrawiam

aria
Gość
Wysłany: |28 Maj 2010|, 2010 11:06   

padaczkę się leczy i w 90% jak nie więcej procent w taki sposób, że jest bezobiawowa, farmakologicznie, w trudnych przypadach zabieg-operacja, ale też bezpieczna.

Zalecam szybki kontakt z lekarzem i badani specjalistycze, ni ma co przeciągać, pamiętaj ze napad może być za kierownicą, albo nawet gdzieś na ulicy i wtedy on sam niegroźny może spowodowac tragedię.

Padaczke leczy się w wiekszości przypadków bardzo łatwo wytarczy przyjmowac leki, obiawy mijaja, oczywiście zdażaja się skrajne przypadki ale to margines raczej, zreszto też większośc z nich uleczalna w pełni aż do stanu bezobiawowego.

tomek
Gość
Wysłany: |28 Maj 2010|, 2010 15:12   

zgadza się leczenie to podstawa nie ma na co czekać...

ferve
Gość
Wysłany: |29 Maj 2010|, 2010 12:08   

A czy te pojedncze wstrząsy są objawami padaczki? Nigdy nie miałam ataku... Lekarze ostatecznie stwierdzili, że mam migrenę i przepisali mi na nią leki, których i tak brać nie mogę, bo mam zawroty głowy i niedobrze mi po nich jest. A głowa boli... nawet bardziej niż zanim poszłam do tego szpitala. Miałam robioną punkcję, więc możliwe, że po tym zabiegu mam nasilone bóle glowy.

tomek
Gość
Wysłany: |30 Maj 2010|, 2010 20:16   

W PADACZCE WOGÓLE NIE musi byc żadnych wstrząsów. może być nawet bezobiawowa. albo "przyśnięcie" jeśli można to tak nazwać czyli kilkusekundowe lub minutowe stracenie świadomości podczas np: oglądania TV i wiele innych dziwnych obiawów wszystkim się to kojarzy z epilepsjami strasznymi, a to tylko takie przypadki to są skrajne obiawy w grupie zaledwie pewnie 2-3 procentowej grupie osób z wykryta padaczką.

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach