Poprzedni temat «» Następny temat
Salbutamol wiek a astma oskrzelowa
Autor Wiadomość
mlody
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 14:45   Salbutamol wiek a astma oskrzelowa

Mam pytanie czy jest szansa na to zeby lekarz wypisal Salbutamol dotychczas od dziecka bralem kortykosterioidy (ostanie lata wygladaly tak ze miesiac bralem miesiac nie (nie zdawalem sobie sprawy ze skutkow ubocznych) przez ostanie 3 miesiace odzucilem te leki) zaczlaem cwiczyc duzo biegam boks silownia gdzie kortykosteroidy przeszkadzaja mi (otylosc , szybko dostaje siniakow, trudno zbudowac mase miesniowa). Kiedys moja astma byla bardzo zawansowana teraz od paru lat nie mailem zadnego ataku (czasami czuje ze mam plytki oddech , rok z przerwami paliem marichuane, papierosow nie pale) za to czasami po meczoczym biegu odczuwam cos jakby astma powysilkowa lecz nie jestem pewien czy to jest napewno to. Mam niecale 16 lat czy jest mozliwosc na to ze lekarz zgodzi sie na zmiane leku i jak byscie mogli podac mi pare argumentow ktore moglbym mu przedstawic. z gory dzieki za odp

med
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 14:46   

Astma lekka z objawami sporadycznymi jest wskazaniem do stosowania doraźnie leków rozszerzających oskrzela (np. po wysiłku). jeżeli Twój lekarz uzna to za słuszne to można zrezygnować ze sterydów wziewnych- a w tym przypadku gdy objawy są sporadyczne raczej mozna

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach